Monday, May 7, 2012

Juhendajad

Juhendamine on üks pikem teema. Ilmselt midagi, millega enamikul on tugevam isiklik kogemus. Mul on. Teistelt olen kuulnud samuti väga erinevaid lugusid; selle põhjal valmis ka siinne tüpoloogia. Loomulikult on see nii subjektiivne ja erapoolik nagu üks karikatuur olema peab. Päriselus on inimesed ikka segu sellest ja teisest.

Läbipaistev juhendaja
Selline tegelane istub ilmselt igas instituudis. Sa oled teda kuskil (mingis loengus vist, a täpselt ei meenu) isegi varem näinud. Igatahes määrati ta Sulle ühel (magasid kõik tähtajad maha) või teisel (sul on mingi teemaga idée fixe) põhjusel instituudi poolt juhendajaks.
Läbipaistev juhendaja on reeglina heatahtlik või neutraalne inimene, kes ei ütle praktiliselt kunagi midagi halba Sinu saadetu kohta. Aga ka mitte midagi konkreetset. Pigem on need stiilis “sa võiksid nüüd veel midagi võib-olla juurde lugeda” või “minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt päris hea juba, aga igaks juhuks vaata veel [see] [teine] üle”.
Päriselus sa võib-olla näedki teda veel vaid korra, sest ta ka juhendab peamiselt meili teel.

Suur Autoriteet
Sa saatsid talle esimese kirja palvega hakata Sinu juhendajaks juba mõned kuud tagasi, aga ka veel paar päeva enne juhendajate kinnitamist pole sa talt korduskirjadest hoolimata vastust saanud. Lõpuks, viimasel hetkel, kui oled umbes kõik tugitöötajad läbi helistanud ja ta koduse aadressigi saanud, vastab ta sulle “Tere! Loomulikult olen ma nous sind juhendama!” Huhh.
Edaspidi kohtute te umbes samasuguse tihedusega, sest Suur Autoriteet on pidevalt välismaal konverentsil, Eestis projektide või avalike esinemistega hõivatud, ning no kui ta teinekord loengussegi unustab tulla, siis kuidas võiks tal mõni baka- või magistripoju meeles olla.
Samas, kui olla ise piisavalt tragi ja püüda Suur Autoriteet aeg-ajalt kinni, siis võib tal olla Sulle varuks kuldaväärt soovitusi. Suur Autoriteet muutub säravamate tudengite suhtes sageli tähelepanelikumaks, kuid selleks pead kõigepealt kõvasti tööd tegema ja ise ilmselt mõne “ma olen ümmargune null!” kriisi üle elama. Niiet püüa ta kinni, aga mitte liiga tihti ning väikeste detailidega, sest vastasel juhul võib lihtsalt vaikus asenduda jaheda vaikusega.

Pioneerijuht
Selgemast selgem on see, et Pioneerijuht on hea juhendaja pioneerile. Tal ripub alati vile kaelas, ning sealt puhub ta juhiseid, tähtaegu ja muid käsklusi. Valvel! Sõnasta oma uurimisküsimused ikka täpsemaks. Joondu! Ausalt öeldes võiksid sa lasta oma töö pärast keeletoimetajal üle vaadata. See (kaks komaviga 15 lehekülje peale) ei ole ikka veel päris lõputöö tase.
Pioneerijuht on tänuväärne juhendaja, sest Sa tead alati, et koondusel saad talt nööbist kinni; ta teeb Sulle rividrilli, kuid on ka ise hästi distsiplineeritud ja kohusetundlik. Reeglina tunneb oma teemasid, annab kursi kätte ja loeb marsitakti. Tõsi, niipea, kui Sul tekivad ambitsioonikamad ideed, tahaksid asju edasi arendada, muutub pioneerijuht vaiksemaks ja võib Sind saata teise juhendaja juurde.

Terapeut
Ta kuulab Su alati ära. Tema jaoks on juhendamine ennekõike julgustamine, inspireerimine, kuigi ta ise nii inspireeriv kui Suur Autoriteet olla ei pruugi. Aga tal on aega ja ta on olemas. Terapeudi juurde põgenevad need, kes pole kohe üldse pioneeri-tüüpi, või kellel tekib paanika Suure Autoriteediga. Samuti jõuavad sinna vähemandekad, kuid ambitsioonikad tudengid, ning aeg-ajalt mõni manipulator, kes Terapeudi empaatiat proovib enda eest töö ära kirjutamiseks pöörata.

Kitsipung
Ühest sellisest juhendajast olen kuulnud konkreetset lugu. Seega päris sci-fi see ei ole. Igatahes, Kitsipung on selline juhendaja, kes saab juhendajaks sageli vastu tahtmist (tema juurde määratakse, või siis satub sinna mõni õnnetu hing teema tõttu), kuid erinevalt oma läbipaistvast kolleegist ei ole ta kohe sugugi koostööaldis. Kitsipung võib tajuda juhendatavat kui konkurenti: mitte kui inimest, kes koguks juhendajale andmeid, mida too oma kõrgema pilotaaži tõttu ka vingemalt interpreteerida oskab, vaid kui inimest, kes võib hakata ohustama tema positsiooni. Samas jäävad tema võimalused Sinu lõpetamist täielikult ära rikkuda ikkagi suhteliselt piiratuks. Halvimal juhul võib ta keelduda Sind juhendamast. 

No comments:

Post a Comment